Pozostałe działania

• edukacyjne

- Roma Rising – wystawa portretująca ponad 100 obywateli czeskich pochodzenia romskiego,  specjalistów, naukowców, przedstawicieli wolnych zawodów, którzy przełamują stereotypowy wizerunek Romów w społeczeństwie. Bohaterowie wystawy są przykładem poztywnej integracji społecznej. Celem wystawy jest pokazanie, iż członkowie społeczności romskiej mogą być równoprawnymi członkami społeczeństwa i zachęca do podejmowania działań na rzecz zapewnienie równych szans dla członków mniejszości romskiej

• kulturalne

- Karvinski Romski Festiwal – Romfest-  jest organizowany począwszy od 2003 roku, w współpracy z Ministerstwem Kultury Republiki Czeskiej, regionem morawsko-śląskim oraz miastem Karvina. Festiwal ma celu popularyzacje romskiej muzyki, tańca i folkloru oraz integracje społeczności romskiej z jej nieromskimi sąsiadami.

Wiecej patrz. http://www.romcentrum.karvina.info/index.php?menu=39

• EQUAL

- Romska Agencja Pracy -  rozpoczęła swoją działalność w styczniu 2006 roku. Głównym celem agencji jest pomoc dla członków mniejszości romskiej – długotrwale bezrobotnych i o niskich kwalifikacjach zawodowych  - w integracji na rynku pracy.

Więcej informacji na temat agencji oraz programu EQUAL na stronie http://www.romcentrum.karvina.info/index.php?menu=6&jazyk=gb