Zawiadomienie na ONR

Zawiadomienie Prokuratury Rejonowej w Zakopanem

o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 256 i 257 Kodeksu karnego przez stowarzyszenie Obóz Narodowo-Radykalny brygada Podhale (dalej: ONR) polegającego na publicznym propagowaniu ustroju faszystowskiego oraz nawoływaniu do nienawiści na tle różnic narodowościowych i etnicznych, a także na publicznym znieważaniu grupy ludności albo poszczególnych osób z powyższych powodów.
W sobotę 16 sierpnia 2014 r. narodowcy z wielu krajów europejskich zjadą do Zakopanego na obchody 10-lecia ONR-Podhale. Wprawdzie „ nie przewidują oni przemarszu przez miasto, ani tym bardziej żadnych zamieszek” (wypowiedź Witolda Dobrowolskiego z ONR Podhale), ale dotychczasowe doświadczenia z publicznej działalności tego Ruchu wskazują na realną możliwość wywołania w środku sezonu turystycznego w centrum Zakopanego burd i zamieszek („Gazeta Wyborcza” z dni 8 i 12.8.2014 r. – „Brunatny wstyd Podhala” oraz „Zakopane boi się jubileuszu ONR”).  Wg Gazety jednym z gości obchodów będzie Tomasz J. Kostyła – lider i wokalista kojarzonego ze skinheadami zespołu Legion, który wykonuje wiele piosenek o rasistowskim charakterze.
 Należy przypomnieć, że Obóz Narodowo Radykalny (dalej: „ONR”) jest ruchem społecznym, który nie posiada centrali. Wiele odłamów działa zupełnie nieformalnie jako  regionalne „Brygady”. źródło: http://www.onr.com.pl/. Od 2012 r.  ONR jest stowarzyszeniem współtworząc szersze, nieformalne ugrupowanie – Ruch Narodowy.

Na stronach internetowych ONR, głównie regionalnych struktur publikowane są teksty nawołujące do nienawiści rasowej, w tym przede wszystkim tekst programu Obozu Narodowo-Radykalnego z dnia 14 kwiecień 1934, organizacji zdelegalizowanej przez władze II RP. Poniżej przedstawiamy kilka fragmentów:
1)  „W Państwie Polskim prawa publiczne posiadać mogą tylko ci, którzy są dziedzicami cywilizacji polskiej lub godni są stać się jej współtwórcami. Ludność ruska i białoruska winna posiadać pełne prawa obywatelskie. Żyd nie może być obywatelem Państwa Polskiego i póki jeszcze ziemie polskie zamieszkuje - powinien być traktowany jedynie jako przynależny do państwa”. „Odżydzenie miast i miasteczek polskich jest niezbędnym warunkiem zdrowego rozwoju gospodarstwa narodowego.”( fragmenty „Programu Obozu Narodowo-Radykalnego” zamieszczone na stronie internetowej: http://www.onr.h2.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=105&Itemid=103).
2) Czy zacytowany przez „GW” w dniu 8.8.2014 r. fragment:
„Nasza duma nie pozwala/Znać Murzyna i Cygana/Białą Rasę obronimy/My ich wszystkich wypędzimy” „Do boju o swe prawa przystąpimy razem już/Jeden Naród, Rasa, Wiara, Wielka Polska tam i tu/”.

Pragniemy zwrócić uwag na art. 13 Konstytucji, który mówi, iż zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową.  Praktyczną realizację tego wzorca konstytucyjnego stanowią art. 256 i 257 Kodeksu karnego, które przewidują karalność publicznego propagowania faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwa lub nawoływania do nienawiści  na tle narodowościowym, etnicznym, rasowym, wyznaniowym, czy bezwyznaniowym, a także publicznego znieważania grupy ludności albo poszczególnych osób  z powyższych powodów. Dotychczasowe działania ONR niewątpliwe naruszają zakazy opisane w wymienionych przepisach Kodeksu karnego.
Podając powyższe wnosimy o przeprowadzenie działań o charakterze prewencyjnym, przede wszystkim przeprowadzenie przez planowanym zjazdem z organizatorami zjazdu rozmów ostrzegawczych lub też w przypadku naruszenia wskazanych przepisów Kodeksu karnego w okresie przeprowadzanego zjazdu o podjęcie działań przewidzianych przez przepisy Kodeksu postępowania karnego.

Do wiadomości
Prokurator Generalny - Andrzej Seremet