Prawo do zasiłku pogrzebowego

25.03.2015 przez mgr Stanisław Rydzoń

Prawo do zasiłku pogrzebowego

1). Podstawa prawna:

Art. 77 do art. 81 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440, 1717, 1734 oraz z 2014 r. poz. 496, 567, 683, 684 i 1682). Poniższa porada dotyczy stanu prawnego na dzień 1 marca 2015 r. uwzględniając nowelizację ww. ustawy dokonaną przez Sejm w dniu 23 października 2014 r.

2). Osoby uprawnione do zasiłku pogrzebowego:

Zasiłek pogrzebowy przysługuje za osoby zmarłe, które podlegały ubezpieczeniom społecznym, pobierały emeryturę lub rentę albo nabyły uprawnienia do ich pobierania, a także za zmarłych członków najbliższej rodziny ubezpieczonego lub osoby pobierającej emeryturę lub rentę (art. 77 ust. 1)

Zgodnie z art. 77 ust. 2 członkami najbliższej rodziny ubezpieczonego lub osoby pobierającej emeryturę lub rentę są:

1. małżonek (wdowa i wdowiec);

2. rodzice, ojczym, macocha oraz osoby przysposabiające;

3. dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione i dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej;

4. przyjęte na wychowanie i utrzymaniem przed osiągnięciem pełnoletności inne dzieci niż wymienione w pkt 3;

5. rodzeństwo;

6. dziadkowie;

7. wnuki;

8. osoby, nad którymi została ustanowiona opieka prawna.

Zasiłek pogrzebowy przysługuje również w razie śmierci ubezpieczonego po ustaniu ubezpieczenia, jeżeli śmierć nastąpiła w okresie pobierania zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego. Zasiłek ten przysługuje tylko z jednego tytułu.

3). Zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie która pokryła koszty pogrzebu . W razie poniesienia kosztów pogrzebu przez więcej niż jedną osobę, zasiłek pogrzebowy ulega podziałowi między te osoby – proporcjonalnie do poniesionych kosztów (art. 78).

4) Zasiłek pogrzebowy przysługuje w wysokości 4.000 zł. Ponieważ ustawa nie wylicza jakie koszty składają się na koszty zorganizowania pogrzebu, przeto zwyczajowo przyjęto, że są to następujące koszty: - kupno trumny, wieńców, kwiatów, odzieży żałobnej; - koszty przewozu zwłok na cmentarz; - koszty opłacenia miejsca na pochówek; - koszty odprawienia nabożeństwa żałobnego; - koszty tzw. stypy; - inne koszty związane bezpośrednio z pogrzebem.

Należy zauważyć, że z uwagi na stosunkowo niewielką kwotę zasiłku pogrzebowego niektóre z kosztów organizator pogrzebu będzie musiał pokryć z własnych środków.

5). Aby otrzymać zasiłek pogrzebowy należy udać się do placówki ZUS celem otrzymania, wypełnienia i złożenia wniosku o zasiłek pogrzebowy (druk nr Z-12). Do wniosku należy dołączyć skrócony odpis aktu zgony albo odpis zupełny aktu urodzenia dziecka z adnotacja, że dziecko urodziło się martwe, oryginały rachunków poświadczających poniesienie kosztów pogrzebu, dokumenty potwierdzające związek z osobą zmarłą (pokrewieństwo lub powinowactwo) np. odpisy aktów stanu cywilnego lub dowód osobisty.

6). Prawo do zasiłku pogrzebowego wygasa w razie niezgłoszenia wniosku o jego przyznanie w okresie 12 miesięcy od dnia śmierci osoby, po której zasiłek przysługuje. W przypadku osoby zaginionej i późniejszego odnalezienia zwłok termin 12 miesięcy nie biegnie od dnia śmierci, lecz od daty faktycznego pogrzebu. Dokumentem poświadczającym okoliczności zaginięcia i śmierci jest zaświadczenie Policji lub prokuratury, odpis zupełny aktu zgonu lub inny urzędowy dokument wydany w przedmiocie sprawy.

Prawnik : Stanisław Rydzoń, r.p.